Ei oikealla tai vasemmalla vaan asialla

Aluevaalit on käyty ja nyt on jälkipuinnin aika. Yleisesti ottaen oman joukkueeni Vihreiden puolesta tunnelma ei ole kovin korkealla. Puolueessa tehdään laajempaa analyysia tilanteesta. Itse ajattelin kertoa muutamalla sanalla vain ja ainoastaan henkilökohtaisen näkemyksen siitä, miksi valitsin vuosi sitten politiikkaan lähtiessäni Vihreät.

Olen äänestänyt aiemmin useamman puolueen ehdokkaita. Puoluevalinta on iso asia. Kun alkaa tunnustamaan mitä tahansa väriä, henkilö nähdään helposti sen jälkeen värittyneiden linssien läpi. Pohdin valintaani pitkään, luin ohjelmia, jututin ihmisiä ja vietin jopa unettomia öitä. Lopulta tulin siihen tulokseen, että mikään puolue ei ole autuaaksi tekevä. Päätin suhtautua puolueeseen kuin mihin tahansa ihmissuhteeseen. On ylä- ja alamäkiä, vahvuuksia ja heikkouksia.

Valitsin lopulta Vihreät, koska koin, että Vihreissä on eniten tilaa hengittää. En halua sitoutua puoluekuriin enkä myöskään halua ideologisesti sitoutua olemaan oikealla tai vasemmalla, koska saatan olla missä milloinkin asiasta riippuen. En esimerkiksi suhtaudu yksityisiin tai julkisiin palveluihin ideologisesti vaan hyvin käytännönläheisesti ja tarpeen mukaan. En kuitenkaan kannata yksityisen palvelutuotannon kasvattamista ylen määrin, sillä siihen liittyy omat riskinsä.

Haluan ennakoida, analysoida ja perustaa päätökset tietoon. Minusta on tärkeää, että puhutaan ja tehdään tekoja myös niiden puolesta, jotka eivät saa ääntänsä kuuluviin. Luonto, eläimet, lapset. Kaikki haavoittuvassa asemassa olevat.

En itse tunne rahkasammaleen syvintä olemusta tai osaa luetella unissani sataa keinoa hiilineutraaliuden tavoittamiseksi, mutta haluan olla siinä joukossa, joka osaa, haluaa ja pystyy. Koska meillä ei ole muuta mahdollisuutta. Ja mikä parasta -tässä joukkueessa minä opin ihan koko ajan.

Löysin Vihreistä sellaista uteliaisuutta, ratkaisukeskeisyyttä ja rohkeutta, jota mielestäni tarvitaan päätöksenteossa. Moni ’uusi’ asia tuntuu monesti aivan täysin käsittämättömältä ennen kuin se normalisoituu. Esimerkkinä oma sydämenasiani kulttuurihyvinvointi, joka on tehnyt tuloaan Suomeen noin 20 vuoden ajan ja jolle alkuun naurettiin. Nykyään nauretaan lähinnä yhdessä.

Haluan, että päätöksenteossa katsotaan pidemmälle kuin huomiseen. Mielellään seuraavienkin vaalien ylitse. Toivoisin, että teot ovat yhtä tärkeitä kuin puheet. En esimerkiksi ymmärrä, että puheissa ollaan huolissaan lasten liikunnan vähenemisestä, puhutaan arkiliikunnan mahdollistamisesta ja sitten ei kuitenkaan haluta rakentaa pyöräteitä edes valtion rahoituksen avulla.

Meitä on moneen lähtöön ja epäloogisuuksia on kaikkialla.  Vihapuheelle on tietenkin nollatoleranssi, mutta on myös monenmoista muuta keinoa levittää kaupunkilegendaa, jättää ansiot huomiotta, sivuuttaa ja tehdä vahinkoa. Harvoin on oikeaa tai väärää, näkökulmia on useita ja aina tutkimuskaan ei anna selkeää vastausta.

Minulle on henkilökohtaisesti aika samantekevää, mitä mieltä ihmiset ovat Vihreistä. En ota itseeni, jos puoluetta ei koeta omaksi. Saanko kuitenkin lainata päiväkodin tädin viisautta: Älkää uskoko kaikkea, mitä meistä puhutaan, koska mekään ei uskota kaikkea, mitä teistä puhutaan. Ota siis ennemmin itse selvää.

Silti minulle on tärkeää, että toimitaan asiallisesti ja toista arvostavasti. En halua, että noustaan painamalla toista alas. En näe muuta mahdollisuutta kuin toimia omalta arvopohjalta, keskittyä omaan tekemiseen ja niihin asioihin, joihin voin vaikuttaa. Vihreissä koen, että voin tehdä omia ratkaisuja ja päätöksiä.

Tässä joitakin syitä, miksi olen valinnut Vihreät ja mitä puolue minulle edustaa. Sekin on hyvä muistaa, että meitä vihreitä on todella moneen lähtöön. Ja se se vasta onkin valtava rikkaus.

Aluevaaleihin palatakseni, olen henkilökohtaisella tasolla todella kiitollinen ja tyytyväinen saamastani luottamuksesta ja muhkeasta äänimäärästä. 224 äänellä olin kuuden äänen päässä ekasta varavaltuutetun paikasta ja 15 äänen päässä läpimenosta. 150 euron budjetilla, 200 kappaleen esitepainoksella, ilman makkaroita, kohtaamisia ja maksettua mainontaa aivan mainio tulos. Ja kyllähän tässä jäi kirinälkää seuraavaan kertaan.

Sain todella paljon viestejä, jokainen niistä lämmitti mieltä ja valoi uskoa siihen, että oikealla asialla ollaan. Eniten tämä tulos kertoo minulle siitä, että on paljon muitakin, joille esimerkiksi kulttuurihyvinvoinnin edistäminen, yhdenvertaiset palvelut ja järjestöyhteistyö merkitsevät. Niiden puolesta työ jatkuu eri areenoilla yhteistyössä jatkossakin. Kaiken kaikkiaan kohdallani vähän reilu vuosi sitten tehty päätös lähteä mukaan politiikkaan on ollut oikea. Kiitos siis omalle joukkueelle! Oma lähipiiri ansaitsee omat erityiset kiitoksensa.

Lopuksi toivotan paljon onnea, viisautta ja voimia kaikille valituille aluevaltuutetuille ja varavaltuutetuille! Mitä tulee sydämeen, en näe oleellisena, onko se oikealla vai vasemmalla, kunhan se on paikallaan.

Kirjoittaja

Päivi Lilja

Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn